La il·lustració internacional, els jocs entre música i dibuix i els viatges a mons ficticis protagonitzen la Va edició de Baba Kamo

  • El festival i fira del llibre il·lustrat tindrà lloc al Centre del Carme del 16 al 18 de desembre
  • 30 editorials, llibreries i segells d’autoedició mostraran les seues propostes literàries
  • L’exposició «Babalunga i kamolongos» acull l’obra de 169 autors i autores internacionals
  • La imatge gràfica d’aquesta edició ha sigut creada per Mariana Rio
Foto: Noema

Els rumors dibuixats eren certs! El festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo torna a València. I ho fa amb moltes ganes de viatjar a mons ficticis i explorar els universos de la il·lustració editorial. La Va entrega d’aquesta gran jungla de la il·lustració tindrà lloc al Centre del Carme Cultura Contemporània de València i està organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. La imatge gràfica d’aquesta edició ha sigut creada per Mariana Rio, guanyadora de Baba Kamo 2021, qui ha col·laborat amb l’estudi Yinsen. El resultat és un cartell juganer que rendeix homenatge als personatges més icònics de la literatura il·lustrada i que serà presentat públicament el divendres 16 de desembre a les 19h.

Baba Kamo va nàixer amb unes metes clares: promoure el llibre il·lustrat en tots els seus vessants, convertir-se en punt de trobada on visibilitzar el treball dels professionals del sector, avivar la creació interdisciplinària i fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica. Aquest esperit travessa la seua programació i vertebra tant el seu ja emblemàtic espai de fira com la prestigiosa exposició internacional «Babalunga i Kamolongos», organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme. 

En aquesta entrega, la fira de llibre il·lustrat comptarà amb 30 expositors en els quals seran presents llibreries, editorials i segells d’autoedició tant espanyols com portuguesos e italians. En concret, qui passege pel Centre del Carme trobarà les publicacions il·lustrades de Barbara Fiore Editora, Barlin Libros, Edelvives, Barreira – Máster en Ilustración Profesional, DXI magazine, Ediciones Ekaré, Ediciones Modernas El Embudo, Edicions Bromera o Ediciones Valientes / 6 Sueños. També podrà explorar les creacions d’Elías Taño i Olga Mollà, Estudio 64, Gavina Llibres, Kalandraka, La documental edicions, La Primera Libros i La Repartidora. Completen l’elenc les llibreria Leolo i Bartleby, les editorials Litera Libros, Media Vaca i Nórdica Libros; així com els projectes Nuppita Pittman, per(r)ucho, Impresas, Savanna Books / Revista Pantera, Yekibud Editores, Milimbo, Niño Editor i les portugueses Orfeu Negro i Pato Lógico.

D’altra banda, l’exposició internacional d’il·lustració editorial Babalunga i Kamolongos», que cada any acull el festival, comptarà en 2022 amb 169 participants de països com Portugal, Itàlia, l’Argentina, Xile, Bolívia, Mèxic, l’Equador, l’Uruguai i Espanya. Aquests autors han sigut seleccionats entre les 274 candidatures rebudes. L’exposició serà inaugurada el 16 de desembre —quan també s’anunciarà a la persona guanyadora i encarregada de preparar el cartell de 2023— i podrà ser visitada durant tot el mes. Enguany, els integrants del jurat de Baba Kamo són María José Hueso Sandoval, conservadora del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat – MuVIM; Fiona Kenny, cofundadora i directora de l’agència d’il·lustració Inkling Illustration de Regne Unit; Carla Oliveira, editora d’Orfeu Negro (Portugal); Mariana Rio, il·lustradora i guanyadora de Baba Kamo 202,i l’equip Baba Kamo.

Il·lustració, xarrades, música i tallers

Respecte a la programació, tres idees claus: música, joc i il·lustració per a tota mena de públics. Així, el dissabte 17 de desembre, a les 19 h, el V Baba Kamo serà l’escenari d’una taula redona en la qual els creadors Henning Wagenbreth i Sophia Martineck conversaran sobre el seu treball multidisciplinari. Wagenbreth també impartirà una masterclass (amb inscripció prèvia) a l’Escola Barreira en col·laboració amb el Màster d’Il·lustració Professional del centre.

També en el marc d’aquest ecosistema del dibuix es desenvoluparà el 17 de desembre a les 20.30 h l’espectacle de música i il·lustració de The Mazookas. Aquest grup d’il·lustradors provinent de Berlín (i integrat per  Wagenbreth, Martineck i Friedemann Bochow) presentaran el seu art gràfic en el Centre del Carme acompanyats per ritmes populars que viatgen d’Europa de l’Est fins al continent americà. A més, per segon any, l’agent d’il·lustració Mark Mills, de The Plum Agency, realitzarà una revisió en directe de dossiers professionals.

Foto: Noema

D’altra banda, enguany Baba Kamo col·labora amb el projecte del Centre del Carme BED CCCC, un espai de reflexió entorn de la biblioteca del segle XXI. En aquest marc tindran lloc propostes com Pictronats, una activitat d’aprenentatge i creació col·lectiva al voltant de la il·lustració amb Virginia Lorente o l’encontre amb els responsables de l’editorial La Documental, on es parlarà al voltant de la idea que el fet editorial és polític.

Pel que fa a les activitats infantils, Baba Kamo 2022 compta amb dos tallers dirigits a públic infantil. Per una banda, trobem el taller creatiu familiar XYZ, que tindrà lloc el diumenge 18 de desembre a les 11.30. Es tracta d’una activitat que busca estimular la curiositat i l’expressió a partir de llibres singulars. Serà impartit per l’arquitecta Elena Rodríguez, que des del seu projecte DETALLERES s’enfoca en la mediació cultural combinant la dinamització amb la gestió de projectes innovadors que connecten diverses disciplines artístiques. En concret, treballa en el punt de trobada entre disseny, llibres i art. Així, a través del joc i amb noves eines, desitja estimular la curiositat natural, explorar, aprendre i divertir-se.

Foto: Noema

El Centre del Carme serà també l’escenari del taller creatiu familiar La gran auca dels oficis imaginaris, impartit per l’il·lustrador Justo RR, que se celebrarà el dissabte 17 de desembre a les 11.30. Aquesta activitat es basa a proposar als xiquets dibuixar oficis inventats. Així, comença explicant què és una auca i parlant sobre professions tradicionals. A continuació, es posarà en marxa la creació d’una auca col·lectiva de treballs fabulats, com entrenador de saltamartí, provador de gelats, criador de dracs, pentinador d’unicorns, espantador de mosques, pintor d’arcs de Sant Martí o fabricador de varetes màgiques. Els noms d’eixos oficis estaran en una caixa, i cada xiquet/a traurà un a l’atzar, per a dibuixar-lo. Si és necessari, el responsable del taller els donarà alguna indicació, exemple o idea de com representar eixe ofici, però intentant sempre que usen la seua imaginació i dibuixen creativament. Després es pegaran els 10 dibuixos i els noms en els requadres d’un gran cartó, creant una obra col·lectiva que es podrà veure durant la resta de Baba Kamo.


El programa de Baba Kamo 2022 arribarà a la seua fi el diumenge 18 de desembre de matí amb un espectacle de clausura a càrrec de la Jove big band Sedajazz, una formació integrada per músics de 7 a 13 anys que interpreta composicions de reggae, ska, soul i jazz.