It’s a match! Baba Kamo organitza 92 entrevistes professionals entre il·lustradors, editorials i agències de representació

  • El programa Audicions! reuneix noranta il·lustradors, nou editorials i l’agència The Plum Agency
  • La V edició del festival i fira del llibre il·lustrat tindrà lloc al Centre del Carme del 16 al 18 de desembre
  • 30 editorials, llibreries i segells d’autoedició mostraran les seues propostes literàries
  • L’exposició «Babalunga i kamolongos» acull l’obra de 169 autors i autores internacionals
La V edició de Baba Kamo està a punt de donar al tret d’eixida al Centre del Carme Cultura Contemporània. Aquest selvàtic carrusel de tinta i paper tindrà lloc del 16 al 18 de desembre i està organitzat per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. 

Però, per a calfar motors, Baba Kamo celebra del 13 al 14 de desembre una nova entrega d’Audicions!, les jornades en línia dedicades a entrevistes professionals i revisió de dossiers entre il·lustradors, editorials i agències de representació que tans bons resultats han donat en anteriors edicions. En concret, enguany s’han programat 92 entrevistes amb representants de 12 països, com l’Argentina, el Canadà, Suècia o el Regne Unit. Així, Audicions! congrega en 2022 a un total de noranta il·lustradors, nou editorials (Andana, Barlin Libros, Coco books, Ekaré, Bromera, Kalandraka, Limonero, Nórdica Libros i Sembra Llibres)  i l’agència The Plum Agency. Aquesta iniciativa busca  “generar nous contactes, facilitar la inserció en la indústria editorial a professionals emergents i l’assentament dels qui ja compten amb una trajectòria mitjana i llarga”, assenyalen des de l’organització del festival.


Foto: Noema

Quant a la imatge gràfica d’aquesta edició, ha sigut realitzada per Mariana Rio, guanyadora de Baba Kamo 2021, amb la col·laboració de l’estudi Yinsen. El resultat és un cartell juganer que ens convida a viatjar a mons ficticis i  rendeix homenatge als personatges més icònics de la literatura il·lustrada. En aquest sentit, l’autora indica que a través d’aquesta creació, tendra i acollidora, desitja “mostrar i subratllar el plaer pels llibres, per les lectures, pels fils que connectem i creuem quan obrim pàgines, ens llancem de cap i desapareixem de la realitat. M’agradaria haver sigut capaç de traduir algunes de les emocions que sent cada vegada que òbric un àlbum il·lustrat i el llig, el devore i gaudisc de tota la seua energia”. L’obra serà presentada públicament el divendres 16 de desembre a les 19h. 

Des de les seues primeres passes, Baba Kamo aposta pel llibre il·lustrat com a eina fonamental per a desenvolupar el pensament crític i la creativitat sense prejudicis. Així, en aquesta Va cita tindrà lloc novament l’emblemàtica fira de llibreries, editorials i segells d’autoedició, que, any rere any, fascina els visitants amb una selecció de publicacions il·lustrades. En aquesta entrega, l’espai comptarà amb 30 expositors tant espanyols com portuguesos.

D’altra banda, l’exposició internacional d’il·lustració editorial  «Babalunga i Kamolongos», que cada any acull el festival, comptarà en 2022 amb 169 participants (seleccionats d’entre les 274 candidatures rebudes) de països com Portugal, Itàlia, l’Argentina, Xile, Bolívia, Mèxic, l’Equador, l’Uruguai i Espanya. La mostra, organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme, serà inaugurada el 16 de desembre i podrà ser visitada durant tot el mes. En aquest marc, Jesús Figuerola, president de Fundació FULL, reivindica Baba Kamo com un punt d’encontre  “de tots els agents del sector del llibre il·lustrat. Un univers on tenen espai artistes, editorials i llibreries, però també docents, agents culturals, bibliotecaris i investigadors”.Foto: Noema

Música, dibuix i tallers per a tots els públics!
Pel que fa a la programació, el dissabte 17 de desembre, Baba Kamo serà l’escenari d’una taula redona en la qual els creadors Henning Wagenbreth i Sophia Martineck conversaran sobre el seu treball multidisciplinari. Wagenbreth també impartirà una masterclass a l’Escola Barreira en col·laboració amb el Màster d’Il·lustració Professional del centre. Com a part d’aquesta gran festa del dibuix, es desenvoluparà el 17 de desembre a les 20.30 h l’espectacle de música i il·lustració de The Mazookas. Provinents de Berlín, aquest col·lectiu d’artistes presentaran el seu art gràfic en el Centre del Carme acompanyats per ritmes populars que viatgen d’Europa de l’Est fins al continent americà. A més, per segon any, l’agent d’il·lustració Mark Mills, de The Plum Agency, realitzarà una revisió en directe de dossiers professionals.

Pel que fa a les activitats per als més menuts de la casa, Baba Kamo 2022 compta amb dos tallers creatius dirigits a públic infantil. Per una banda, trobem La gran auca dels oficis imaginaris, impartit per l’il·lustrador Justo RR, que se celebrarà el dissabte 17 de desembre. Aquesta activitat proposa  als xiquets dibuixar oficis inventats. Així, comença explicant què és una auca i parlant sobre professions tradicionals. A continuació, es posarà en marxa la creació d’una auca col·lectiva de treballs fabulats, com entrenador de saltamartí, criador de dracs, pentinador d’unicorns, espantador de mosques, pintor d’arcs de Sant Martí o fabricador de varetes màgiques. Després es pegaran els dibuixos en els requadres d’un gran cartó, creant una obra col·lectiva que es podrà veure durant la resta de Baba Kamo. El Centre del Carme serà també l’escenari del taller XYZ, que tindrà lloc el diumenge 18 de desembre. Es tracta d’una activitat que busca estimular la curiositat i l’expressió a partir de llibres singulars i serà impartit per Elena Rodríguez. A través del joc i amb noves eines, desitja estimular la curiositat natural.

D’altra banda, enguany Baba Kamo col·labora amb el projecte del Centre del Carme BED CCCC, un espai de reflexió entorn de la biblioteca del segle XXI. En aquest context tindran lloc propostes com Pictronats, una activitat d’aprenentatge i creació col·lectiva amb Virginia Lorente, o l’encontre amb els responsables de l’editorial La Documental, on es parlarà al voltant de la idea que el fet editorial és polític.


 Foto: Noema

Baba Kamo 2022 tancarà la seua programació el 18 de desembre de matí amb un espectacle de cloenda a càrrec de la Jove big band Sedajazz, suna formació integrada per músics de 7 a 13 anys que interpreta composicions de reggae, ska, soul i jazz.

VI Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola
Com ja és habitual, el professorat valencià podrà participar a les VI Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola, les sessions de formació docent organitzades amb el CEFIRE de la Generalitat Valenciana. Els participants podran assistir a la gravació en directe del podcast de literatura infantil i juvenil TÀNDEM, una iniciativa de Marina Llombart (editora a L’Altra Tribu) i Guillem Fargas (mestre d’educació primària especialitzat en llengua i literatura i bibliotecari escolar). També tindrà lloc una taula rodona que abordarà les experiències amb el Primer Grup de Conversa sobre Àlbums Il·lustrats Baba Kamo. 


Foto: Noema

A més, els docents gaudiran de propostes com Libros y a jugar, a càrrec d’Elena Rodríguez; Boscos de Lectures: una extraescolar d’experiències literàries per a fer vindre ganes de llegir a secundària, amb Àgata Losantos, o Àlbum il·lustrART, de Teresa Añó i Eli Lluch (assessores del CEFIRE Específic de Plurilingüisme). També se celebraran les accions  formatives Personatges que cobren vida, de MªJesús Serrano, Inmaculada Ibáñez, MªCarmen Vidal i Verónica Peris, i Un taller i punt a càrrec de Lidia Galí i Vicent Casabó. 

D’altra banda, el festival ofereix una jornada de formació per a bibliotecaris i bibliotecàries organitzada juntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). En aquesta edició comptarem amb la iniciativa L’experiència de Boscos de Lectures: una proposta de lectura per als més joves a càrrec d’Àgata Losantos i amb la sorpresa, l’experimentació i la comunitat com a pilars fonamentals.