L’il·lustrador Joan Negrescolor guanya Baba Kamo 2022

  • Serà l’encarregat de la imatge gràfica de l’edició de 2023
  • La V edició del festival i fira del llibre il·lustrat té lloc al Centre del Carme del 16 al 18 de desembre
  • 30 editorials, llibreries i segells d’autoedició mostren les seues propostes literàries
  • L’exposició «Babalunga i kamolongos» acull l’obra de 169 autors i autores internacionals

Baba Kamo 2022 ja té guanyador! El creador Joan Negrescolor (Barcelona, 1978) ha sigut seleccionat d’entre els 169 participants de «Babalunga i Kamolongos», l’exposició internacional que cada any acull el festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo i que es podrà visitar durant tot el mes. La 5a edició d’aquesta jungla de tinta té lloc del 16 al 18 de desembre al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

Negrescolor (Joan Fernàndez Vicente) ha sigut guardonat «pel seu ús lliure del color i de les formes, que aporta una gran calidesa i expressivitat als seus personatges, sovint inquietants i hiperbòlics, i a les seues composicions suggeridores i dinàmiques; per la seua coneguda producció editorial amb llibres que tracten a xiquets i xiquetes sense condescendència i on els missatges contundents proposen, sense renunciar a la tendresa, una reflexió crítica sobre el món en el qual vivim», expliquen els responsables del jurat del festival. Com a guanyador de Baba Kamo 2022, serà l’encarregat de la imatge gràfica de l’edició de 2023 i succeeix en la tasca a la il·lustradora Mariana Rio.

Imatge de la mostra «Babalunga i kamolongos»

Enguany, el jurat de Baba Kamo ha estat integrat per María José Hueso Sandoval, conservadora del MuVIM, Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat; Carla Oliveira, editora d’Orfeu Negro (Portugal); Mariana Rio, il·lustradora i guanyadora de Baba Kamo 2021, i l’Equip Baba Kamo.

Joan Negrescolor es va formar a l’Escola Massana i es dedica professionalment a la il·lustració des de l’any 2008. Va començar treballant a l’àmbit de la publicitat i la premsa, però actualment està centrat en el món de la literatura infantil i els àlbums il·lustrats. A més ha sigut molt actiu col·laborant amb els moviments socials de Barcleona i amb iniciatives culturals  “d’esperit crític i pràctiques radicals”, explica l’autor. 

El creador ha publicat llibres com La Lletera (Combel), A Cidade dos Animais, (Orfeu Negro), La Marieta sense taques (Combel), Hay Clases Sociales (Media Vaca), El Cocodril d’en Gustau (Algar), L’Estrelleta Fitun (Takatuka). A més, ha rebut reconeixements com el Golden Pinwheel China Children ‘s Book Fair, el premi Gran Junceda 2018 o el  Bologna Raggazi Award Non-Fiction, entra d’altres.

Baba Kamo  està organitzat per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni. L’esdeveniment va nàixer amb la voluntat de promoure el llibre il·lustrat en tots els seus vessants, convertir-se en punt de trobada on visibilitzar el treball dels professionals del sector, avivar la creació interdisciplinària i fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica. Aquest esperit travessa la seua programació i vertebra tant el seu ja emblemàtic espai de fira com la prestigiosa exposició internacional «Babalunga i Kamolongos», organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme.  En aquesta entrega, la fira de llibre il·lustrat comptarà amb 30 expositors en els quals mostraran les seues propostes llibreries, editorials i segells d’autoedició tant espanyols com portuguesos.