Torna el rugit il·lustrat! La 6a edició de Baba Kamo obre convocatòries per a participar en la seua exposició internacional i les jornades d’«Audicions!»

  • Obertes les convocatòries per a participar en l’exposició internacional «Babalunga i Kamolongos» i en les jornades d’«Audicions!» com a editorial o agència de representació
  • «Millor llibre il·lustrat de 2023» i «Millor projecte inèdit», dues categories de premi a l’exposició internacional del llibre il·lustrat
  • La sisena edició tindrà com a tema central les llengües minoritzades
  • L’esdeveniment se celebrarà del 15 al 17 de desembre al Centre del Carme Cultura Contemporània

La tardor ja ha arribat, però hi ha un lloc on pintoresques bestioletes habiten tot l’any… Eixe lloc es diu Baba Kamo! La sisena edició de Baba Kamo. Festival i Fira del Llibre Il·lustrat torna un any més per a remoure tinta, paper i consciències del 15 al 17 de desembre al CCCC Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC). La cita, organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) representa la fita més important del llibre il·lustrat al territori valencià i un encontre imprescindible de la il·lustració a Espanya. Un espai en el qual imatge i paraula s’alien per fer el que més ens agrada: contar històries.

La sisena edició tindrà una temàtica sobrevolant les jornades babakameresles llengües minoritàries i  minoritzades. Amb la col·laboració del projecte europeu LIT-UP, focalitzat en el suport a la internacionalització de xicotetes editorials, els assistents podran gaudir de xarrades, tallers i activitats professionals de la il·lustració i edició de regions europees com Frisia, Eslovenia o Euskal Herria. «El projecte LIT-UP posa a l’abast de xicotetes editorials que publiquen en llengües minoritàries i minoritzades totes les eines possibles per a que puguen competir en el mercat internacional en les mateixes condicions que les grans editorials de mercats més amples», argumenta Àfrica Ramírez, presidenta de l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), organització líder del projecte. Les autores i editorials convidades de LIT-UP acudiran a la cita per a participar tant en el programa oficial del festival com en els encontres professionals que hi tindran lloc els dies previs a l’obertura al públic. Llibres, artistes i professionals que visitaran la jungla de Baba Kamo per a mostrar-nos com la forma més ràpida de viatjar a altres cultures és la lectura.

Foto: Noema

Baba Kamo alça el seu rugit al vent i obre les primeres convocatòries!
Atenció perquè la nostra fauna il·lustrada particular porta novetats! Enguany, l’exposició internacional del llibre il·lustrat, «Babalunga i Kamolongos», presentarà dues categories, premi al millor llibre il·lustrat de l’any editat entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2023 i premi al millor projecte inèdit de llibre il·lustrat. En anteriors edicions, la persona triada pel jurat es convertia en l’encarregada de realitzar el cartell que representaria al festival en la següent edició. Però, enguany, les bases d’aquesta exuberant mostra il·lustrada s’han reinventat.

«Ens semblava coherent que els premis estigueren relacionats amb el mateix llibre il·lustrat», expliquen des de l’organització de Baba Kamo, «amb aquests premis pretenem visibilitzar i donar el reconeixement que mereix a la gran tasca feta per les autores i els autors; tant si els seus projectes han sigut publicats durant l’any com si encara no han eixit a la llum». En aquest sentit, el guardó al millor projecte inèdit pretén donar un xicotet impuls i «ajudar a fer que eixos projectes que encara no han eixit al públic, per falta de finançament o recursos, es puguen portar endavant». La persona o col·lectiu premiat rebrà una dotació de 2.000 € en qualsevol de les dues categories. Totes les interessades podran formalitzar la seua candidatura abans del 22 d’octubre.

Pensaves que el rugit d’eixida s’acabava ací? No, No. ‘Audicions!, el ‘Tinder’ professional entre il·lustradors/res, agències de representació i editorials també escalfa motors amb la primera convocatòria. Donat l’èxit  de la iniciativa, enguany les inscripcions es faran en dues tandes diferenciades: la crida a agències i editorials (ja disponible i oberta fins al 31 d’octubre) i la convocatòria a professionals de la il·lustració (a partir del 14 de novembre).  

L’activitat consisteix a facilitar que els professionals de la il·lustració puguen sol·licitar entrevistes amb agències i editorials on donar a conéixer el seu portfolio. Si hi ha match, aquests encontres professionals es duran a terme presencialment entre el 12 i el 14 de desembre al CCCC Centre del Carme Cultura Contemporània. L’objectiu és generar sinergies, afavorir l’entrada a la indústria editorial dels nous talents i propiciar l’afiançament d’aquells que compten amb una trajectòria més llarga. O siga que ni t’ho penses! Apunta’t i deixa que el poder de Baba Kamo faça la seua màgia…

Foto: Noema

D’altra banda, el termini per a participar com a expositor a la ja consolidada fira del llibre il·lustrat ha finalitzat aquest mateix dilluns 16 d’octubreAquesta crida anava dirigida a llibreries, editorials i segells d’autoedició especialitzats o amb una presència destacada de publicacions il·lustrades de qualsevol llengua i procedència. En aquesta edició, els candidats poden decidir si volen participar amb un estand individual o un col·lectiu gestionat per l’organització del festival. Una mostra que l’any passat aglutinà les propostes de 30 expositors que aconseguiren captivar els ulls (i la substància grisa) dels més exigents ¿Te la perdràs? 


Activitats per a totes les espècies

Baba Kamo torna en l’energia renovada i amb ell una gran amalgama d’activitats per a tots els públics, tant per a la fauna professional com per als curiosos que volen deixar-se sorprendre per aquest univers caòtic i juganer del llibre il·lustrat. «És difícil trobar en aquests moments un esdeveniment paregut a Baba Kamo, perquè no és únicament una fira del llibre il·lustrat. És un festival que posa en contacte a il·lustradors, editorials i agents; un espai d’exposició internacional i, a més a més, un espai de formació», argumenta Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL.

I és que sí, en Baba Kamo volem arribar a totes les espècies. Tornen els tallers d’aproximació a la il·lustració amb el Centre de Migracions de CEAR i amb ‘Impresas’, la revista del mòdul de dones del Centre Penitenciari de Picassent; les classes magistrals en col·laboració amb Escola Barreirales activitats obertes i tallers per a tots els públicsactuacions... i molt més!

És a dir, que ja sigues adult, infant, adolescent, il·lustrador, pirata, girafa o lleó… no tens excusa! Esteu totes convidades a aquest espai on hi ha tants llibres com formes d’apropar-se a la literatura il·lustrada.

Atenció felina perquè tornarem amb novetats molt prompte!