Les jornades de formació al professorat amplien la seua oferta a Baba Kamo 2019

Ja està oberta la inscripció de les jornades de formació del professorat que Baba Kamo organitza conjuntament amb el CEFIRE Específic de Plurilingüisme.

Les jornades tindran lloc el divendres 14 de desembre de vesprada i el dissabte 15 de matí al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

Les il·lustradores Marta Altés i Birgitta Sif seran les encarregades de les sessions inaugurals.

Fa ja dos anys de la I Jornada d’Àlbum Il·lustrat i Escola, una iniciativa de formació del professorat ambiciosa i original que el CEFIRE Específic de Plurilingüisme tot just engegava en col·laboració amb els àmbits Artísticoexpressiu i Educació Infantil. En un format que incloïa la deslocalització temporal i geogràfica, ja que es van desenvolupar entre Alzira i València, i en horaris poc habituals per a la formació del professorat, aquesta proposta va conjugar d’una banda, les conferències teòriques i, d’altra, els tallers pràctics, amb l’objectiu clar de descobrir i compartir el potencial de l’àlbum il·lustrat en el procés educatiu i les seues possibilitats literàries i artístiques, és clar, però també didàctiques i pedagògiques.

La bona acollida d’aquesta iniciativa va ser una de les motivacions a l’hora d’incloure les jornades de l’any següent dins de la primera edició de Baba Kamo, la fira i festival del llibre il·lustrat que es celebrava per primer cop el darrer mes de desembre al Centre del Carme Cultura Contemporània de València; una formació que va que comptar, a més, amb professionals, com ara Ana Penyas, il·lustradora i guanyadora del Premi Nacional de Còmic 2018, entre d’altres. Així, ara, i amb el mateix propòsit de donar a conéixer bones pràctiques d’integració de l’art i la lectura en l’aula i potenciar alhora la creativitat, la inclusió i l’alfabetització visual mitjançant l’àlbum il·lustrat es presenten les III Jornades d’Àlbum Il·lustrat i Escola amb un programa, però, encara una mica més ambiciós.

Ana Penyas a les jornades de formació al professorat del 2018. Fotografia: Noema Estudio

La il·lustradora Marta Altés serà, doncs, l’encarregada d’encetar les jornades el divendres de vesprada amb una conferència al voltant de la seua obra. Amb nombroses nominacions i elogis pels seus llibres, com ara el premi Paterson i el New Illustrator Honor, Altés va abandonar Barcelona i una feina estable de dissenyadora per a provar sort a Cambridge, on es va graduar en il·lustració infantil per la Cambridge School of Art i va començar a col·laborar amb l’editorial anglesa MacMillan. Des d’aleshores, no ha deixat d’il·lustrar àlbums per als més menuts i ha esdevingut una de les il·lustradores més reconegudes del panorama de la il·lustració infantil. De fet, els seus llibres han estat traduïts a més d’una dotzena de llengües. A continuació, es cedirà el protagonisme al professorat, ja que, en un format de taula redona, s’exposaran tot un seguit d’experiències amb l’àlbum il·lustrat gràcies al testimoni de tres mestres i professores d’etapes educatives diferents, Llúcia Torregrosa, Sònia Real i Laia Alonso, que explicaran els projectes que han treballat en un moment determinat als seus centres.

Dissabte de matí arriba la segona conferència de les jornades i el torn de Birgitta Sif, una il·lustradora islandesa que compagina la il·lustració infantil amb l’ensenyament. Sif va treballar com a dissenyadora gràfica a Nova York fins que, finalment, va decidir matricular-se també en el màster d’il·lustració de Cambridge. El seu primer àlbum il·lustrat, Oliver, va guanyar l’Icelandic Dimmalimm Prize i va ser avalat per Amnistia Internacional del Regne Unit, perquè és un cant a la igualtat i la tolerància. A més, ha estat nominada en dues ocasions a la prestigiosa Medalla Kate Greenaway. Finalment, les jornades d’enguany introdueixen una novetat respecte les edicions anteriors. Una vegada finalitzada la xarrada de Birgitta Sif, els participants hauran de triar dos tallers entre els sis que s’ofereixen en aquesta ocasió. Dividits en tres itineraris diferents, experiències literàries, artístiques i inclusives, un conjunt de professionals proposaran maneres diferents d’acostar-se i treballar l’àlbum.

En aquest sentit, en l’itinerari literari, Jesús Ge, mestre, poeta i especialista en teatre escolar, serà l’encarregat d’explicar com promoure l’escriptura creativa a partir de l’àlbum il·lustrat mentre que Mar Estrela i Ester Solves, assessores del Cefire d’Infantil, posarà en pràctica l’evocació ambients, personatges i narracions mitjançant una lectura sensorial de teixits diferents. Pel que fa a l’itinerari artístic, Clara Berenguer, especialista en il·lustració infantil i coordinadora d’activitats de Baba Kamo, incitarà en l’aprenentatge de la Història de l’art mitjançant els àlbums contemporanis i Ximo Montañés, Pepa Ortiz i Lledó Queral, assessores del Cefire Específic Artisticoexpressiu, treballaran els «Cadàvers Exquisits» com un recurs artístic i narratiu. Per últim, en l’itinerari inclusiu, Pere Faura, coreògraf català, farà servir les eines de la dansa per a llegir un àlbum i Carolina Lesa Brown, especialista en literatura infantil, docent i assessora literària, mostrarà com aprofitar els àlbums il·lustrats amb l’alumnat de necessitats especials.

Més informació i inscripcions ací.

Jornades de formació al professorat del 2018. Fotografia: Noema Estudio