Tenim cartellasso de Baba Kamo 2019!

– L’encontre celebra la seua segona edició del 13 al 15 de desembre al Centre del Carme

– Les editorials, llibreries i segells d’autoedició interessades a participar s’han d’inscriure abans de l’1 de novembre

– El termini per a participar en l’exposició internacional d’il·lustració editorial Babalunga i Kamolongos està obert fins al 7 de novembre

Tornen les feres il·lustrades, tornen els traços salvatges, tornen els rugits de paper. Torna el festival Baba Kamo, que celebrarà la seua segona edició del 13 al 15 de desembre amb la intenció de consolidar-se com el gran encontre anual al voltant dels llibres il·lustrats a València. L’escenari d’aquest carrusel d’imatges i paraules serà novament el Centre del Carme, amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que, a més de presentar activitats professionals i divulgatives, oferirà una gran fira integrada per editorials especialitzades, llibreries i segells d’autoedició.

Un cocodril, una girafa, una goril·la… El selvàtic cartell d’aquest segon Baba Kamo és obra de l’il·lustrador madrileny Daniel Montero Galán en col·laboració amb Yinsen estudio, les dissenyadores responsables de la identitat gràfica de l’esdeveniment. Montero Galán pren així el relleu d’Ana Penyas (creadora del cartell de la primera edició) amb “una bigarrada imatge molt festiva que combina elements de l’imaginari del llibre de Carlos Pérez i Miguel Calatayud sobre Kembo, el lleó pacifista de les selves de Baba Kamo, amb una gran festa de personatges que lligen com a animals”, han apuntat Manuel Garrido i Paula Pérez i de Lanuza, directors del festival. Segons l’autor “vaig comprovar l’any passat el caràcter festiu, familiar, molt pròxim i proper del festival, organitzat pels companys d’APIV, i he volgut transmetre amb la meua il·lustració eixa alegria, eixe color i eixa festivitat mitjançant una gran congregació d’animals lectors. A més, em va fer molta il·lusió poder homenatjar un autor al qual admire tant com Miguel Calatayud”.

Montero Galán va ser seleccionat a partir de la primera convocatòria internacional Babalunga i Kamolongos per part d’un jurat de reconegut prestigi al món de la il·lustració española format per Manuela Rodríguez (Directora editorial de l’editorial Kalandraka); Sandra López i Ángel Domingo (Directors de l’agència Pencil-Ilustradores); Artur Galocha (Director d’art de la revista Retina – El País); Inma Corcho (Directora del Museo ABC del Dibujo y la Ilustración) i els membres de l’equip Baba Kamo. El jurat va justificar la seua decisió per “la gran capacitat per a conjugar elements en aparença inconnexos generant així unes imatges rotundes d’una gran contundència gràfica i cromàtica”. Especialitzat en l’àmbit editorial, aquest creador ha publicat més d’una trentena de llibres il·lustrats amb companyies com Penguin Random House, Edelvives, SM, Anaya o Santillana.

L’autor de la il·lustració del cartell, Daniel Montero Galán

Organitzada per la Fundació FULL i l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), durant la seua primera edició, més de 5.000 persones van visitar Baba Kamo, que va comptar amb 27 expositors i va coordinar més d’una dotzena d’activitats. A més, el festival va propiciar 70 entrevistes professionals i 85 docents van participar a les jornades de formació al professorat del CEFIRE. D’altra banda, la programació de Baba Kamo també va comptar amb una exposició internacional d’il·lustració editorial on van mostrar la seua obra un total de 77 creadors de tot el món. En aquest sentit, els responsables de l’encontre han recordat la “molt bona acollida” que va tindre la iniciativa i ha assegurat que l’equip organitzador “confia en atraure a un major nombre de participants internacionals, gràcies als esforços en aquest sentit i a la bona repercussió i el boca-orella que va suscitar l’edició anterior”.

Segons el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, “Baba Kamo omple un espai imprescindible dins de les arts visuals contemporànies que posa a la il·lustració al lloc que li correspon, desfent les barreres caduques que parlen d’alta i baixa cultura i d’arts majors i menors”.

Baba Kamo encara la seua nova edició amb el mateix esperit transformador: “Reivindiquem el llibre il·lustrat per a totes les edats, no només adreçat al públic infantil, i el treball de tots els agents del món del llibre il·lustrat, començant pels autors però també a altres figures fonamentals com els editors, els llibrers o els bibliotecaris, als quals cal reconèixer i enfortir” ha explicat Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL. En el mateix sentit, Garrido i Pérez també han destacat “la importància de l’hàbit lector de paraules i d’imatges per la formació de persones amb llibertat de pensament, més crítiques i per tant, més lliures”.

Convocatòries obertes

No es pot entendre l’ànima de Baba Kamo sense la seua fira, on editorials, llibreries i segells d’autoedició captiven a lectors i curiosos amb una selecció dels millors títols il·lustrats del sector a l’àmbit estatal i internacional. La convocatòria per als expositors que integraran la segona fira de Baba Kamo està oberta fins a l’1 de novembre. També està en marxa el termini per a participar com a autors en l’exposició internacional d’il·lustració editorial Babalunga i Kamolongos. Dels participants en aquesta exhibició es seleccionarà la persona que realitzarà la imatge de la pròxima edició de 2020. Els creadors interessats s’han d’inscriure abans del 7 de novembre.

Parlar de Baba Kamo és també parlar d’aprenentatge. Per això, enguany Baba Kamo tornarà a acollir les jornades de formació al professorat Àlbum il·lustrat i escola, coorganitzades amb el CEFIRE de Plurilingüisme de la Generalitat Valenciana, però en aquesta ocasió es sumaran també els CEFIRE d’Educació Infantil i l’Artístico-expressiu. D’aquesta manera, s’amplia considerablement l’oferta formativa a diferents itineraris específics. Una expansió que busca, en paraules de la coordinadora d’activitats de Baba Kamo, Clara Berenguer, “facilitar ferramentes per a l’ús del llibre il·lustrat com a recurs educatiu”. En aquest sentit, Joan Giner, director del Cefire Específic de Plurilingüisme, ha subratllat la importància de “la col·laboració amb altres agents i entitats que treballen en àmbits que poden tindre relació amb la formació per al professorat”. A més ha recordat que “l’àlbum il·lustrat ofereix moltes possibilitats de treball a l’aula, com podran comprovar els docents que s’inscriguen en les jornades”. La inscripció per als docents s’obrirà en els pròxims dies.

 

El festival Baba Kamo s’emmarca dins de les accions del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana i amb la qual es pretén valorar el treball dels diversos agents del món del llibre i la il·lustració gràfica.