Ana Penyas guanya el Premi Nacional de Còmic 2018

 

La il·lustradora valenciana, creadora de la imatge per al cartell de la primera edició de Baba Kamo, és la primera dona en obtindre aquest guardó. 

El darrer dimarts, Ana Penyas guanyava el Premi Nacional de Còmic 2018 per la seua primera novel·la gràfica Estamos todas bien (Salamandra, 2017), un guardó que des de l’any 2007 concedeix el ministeri de Cultura. Penyas ha estat la primera dona en obtindre aquest reconeixement i així ho va remarcar en assabentar-se de la notícia. “Que hagen concedit per primera vegada el premi a una dona respon al moment en què estem. Entenc que alguna cosa està canviant, però caldrà veure amb deteniment la profunditat d’aquest canvi”, afegia arran d’aquesta qüestió.

Precisament, Estamos todas bien reivindica la història de les dones de la seua família, unes dones que formen part d’una generació oblidada. Amb aquest propòsit, la il·lustradora es serveix de de les experiències de Maruja i Herminia, les seues àvies, a les quals va demanar que li explicaren llurs vivències per tal de transformar uns personatges secundaris en les protagonistes absolutes d’un relat que abraça vora setanta anys de lluites domèstiques i quotidianes. Aquesta obra, per tant, esdevé tota una dedicatòria visual per a aquelles que no van poder alçar la veu, o no les deixaren. I, ara, amb el premi, enforteix encara més el seu missatge.