Baba Kamo escalfa motors! La Va edició del Festival tindrà lloc del 16 al 18 de desembre i comptarà amb la imatge gràfica de Mariana Rio

  • – Obertes les convocatòries per a participar en la fira i l’exposició internacional «Babalunga i Kamolongos»
  • – Amb la il·lustració com a ferramenta d’empoderament, APIV realitzarà tallers creatius amb CEAR i Impresas per tractar d’arribar a col·lectius en risc d’exclusió social o amb difícil accés a la lectura
  • – Ja està en marxa la fase de les entrevistes professionals Audicions!, adreçada a editorials i agències d’àmbit internacional
  • – L’esdeveniment se celebrarà al Centre del Carme Cultura Contemporània

Tornen les aventures de paper i tinta! Tornen els rugits il·lustrats! Torna Baba Kamo! La Va edició de Baba Kamo. Festival i fira del llibre il·lustrat tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de desembre de 2022. L’esdeveniment, organitzat per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana – APIV i la Fundació pel Llibre i la Lectura – FULL, es celebrarà al claustre gòtic del Centre del Carme Cultura Contemporània. Des de l’organització encaren aquesta cinquena entrega «amb tota la il·lusió de veure’l créixer i afermar-se any rere any com a la fita més important del llibre il·lustrat al territori valencià i com a un dels grans esdeveniments de la il·lustració espanyola. Estem molt agraïts per la bona resposta per part del públic i de tots els agents implicats en el món del llibre il·lustrat, que han confiat en nosaltres fins i tot en els moments més durs de la pandèmia».

Enguany, la persona encarregada de realitzar la imatge gràfica serà Mariana Rio, guanyadora de la passada edició de Baba Kamo i seleccionada d’entre els 166 participants de «Babalunga i Kamolongos», l’exposició internacional que cada any acull Baba Kamo. Segons el jurat del premi, Rio va ser guardonada «per ser una il·lustradora atemporal que destaca per la seua creativitat i originalitat. Amb una obra d’encantadores narratives il·lustrades pels espais que crea gràcies a la interacció entre figura, espai i color». Aquesta creadora, que succeeix en la tasca a l’il·lustrador Elías Taño, treballa habitualment per a editorials i estudis de disseny de tot el món i ha publicat més d’una desena de llibres. Les seues narratives visuals han format part de la Fira del Llibre Infantil de Bolonya, el Concurs Internacional d’Il·lustració de Llibres Il·lustrats de l’Illa Nami de Seül, la Revista d’Il·lustració Contemporània 3×3, els Premis CJ Picture Book i el Premi Nacional d’Il·lustració de Portugal, entre altres.

«Molt prompte podrem fer pública la imatge gràfica d’enguany, amb l’excel·lent treball de Mariana Rio, que ha sabut imbuir-se del tarannà celebratiu del festival, amb un ull que mira cap al passat per tal d’agafar impuls cap al futur», expliquen els responsables d’aquesta selva de paper.

Baba Kamo escalfa motors amb les primeres convocatòries!

En aquest moment, Baba Kamo escalfa motors amb l’obertura dels primers processos de selecció d’aquesta edició. En aquest sentit, des del festival es valoren les convocatòries «com a una bona oportunitat per donar a conèixer el gran talent i les diferents plàstiques i poètiques de la il·lustració actual i projectar-les no només cap als interessos comercials sinó també explorant el seu vessant com a ferramenta integradora i d’empoderament».

Pel que fa a l’espai de fira, un element vertebral de Baba Kamo, ja està oberta la convocatòria per a participar com a expositor. Aquesta iniciativa està dirigida a editorials, llibreries i segells autoeditats especialitzats o amb una presència destacada de publicacions il·lustrades, siguen per a públic infantil o adult, amb independència de la seua llengua o procedència. Les persones interessades es poden inscriure fins al 30 d’octubre.

L’altre pilar fonamental de Baba Kamo és l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i kamolongos», organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme. Cada il·lustrador/a podrà participar amb una peça que siga de la seua autoria i que pertanga a un únic projecte editorial (publicat o inèdit). El termini d’inscripció acaba el 23 d’octubre. L’exposició de les obres triades tindrà lloc en el CCCC coincidint amb la inauguració del festival i s’allargarà fins al mes de gener de 2023. Per tercer any consecutiu, es podrà visitar l’exposició digitalment i consultar informació sobre l’autoria de les obres i el projecte editorial al qual pertanyen.

Per a Jesús Figuerola, president de FULL, «la coorganització de Baba Kamo junt amb l’APIV ha afavorit que es consolide una certa manera de fer i de cuidar un festival amb molta sensibilitat i respecte tant pel que fa a les baules de la cadena del llibre, posant als autors i les autores al centre, com per al destinatari final, que no és altre que el públic lector de totes les edats».

Tallers creatius, entrevistes professionals… i molta il·lustració!

A més, amb l’objectiu d’ampliar els públics d’aquesta jungla il·lustrada i tractar d’arribar a diferents col·lectius en risc d’exclusió social o amb difícil accés a la lectura, Baba Kamo proposa novament una col·laboració amb diferents associacions cíviques i entitats socials sense ànim de lucre per tal de desenvolupar diferents accions amb la il·lustració com a eina d’emancipació. Així, APIV, junt amb la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià – CEAR PV, organitzen una crida per a la presentació i impartició d’un taller creatiu al voltant de la il·lustració adreçat a les persones refugiades i/o sol·licitants de protecció internacional residents al Centre de Migracions de CEAR a Sueca. Tindrà lloc al mes d’octubre, amb el context de les iniciatives de Baba Kamo. 

D’altra banda, i en col·laboració amb l’equip del Proyecto Impresas, s’ha posat en marxa la convocatòria per a la presentació i impartició d’un taller creatiu al voltant de la il·lustració dirigit a les preses del mòdul de dones de la presó de Picassent (València). Es realitzarà al mes de novembre, dins del marc de les activitats de Baba Kamo. Igualment, APIV ha llançat un procés de selecció per a la presentació i impartició d’un taller creatiu familiar el dissabte 17 de desembre de 2022 de matí dins del programa del festival. La proposta estarà destinada a xiquets i xiquetes entre sis i dotze anys acompanyats d’un adult (màxim 20 persones; deu parelles formades per un infant i un acompanyant).

Per últim, un any més, tornen a les jungles de Baba Kamo les exitoses jornades d’entrevistes professionals i revisió de dossiers, una iniciativa que busca posar en contacte a professionals de la il·lustració amb empreses del sector editorial i agències de representació d’àmbit internacional a la recerca de nous projectes. D’aquesta manera, el festival ha obert la primera fase de la seua convocatòria Audicions!, adreçada a editorials i agències d’àmbit internacional. Podran presentar-se a aquesta crida editorials que contracten il·lustració i agències de representació d’il·lustració. Pròximament s’obrirà el termini d’inscripció per als professionals de la il·lustració i començarà la segona fase del projecte.