Els personatges més icònics de la literatura il·lustrada s’apoderen de Baba Kamo amb el cartell de Mariana Rio

La 5a edició del festival i fira del llibre il·lustrat tindrà lloc al Centre del Carme Cultura Contemporània del 16 al 18 de desembre

Atenció, avís urgent! Un bon grapat de personatges literaris han fugit de les seues pàgines i s’han apoderat de Baba Kamo, el festival i fira del llibre il·lustrat que torna a València del 16 al 18 de desembre. O, si més no, han pres el control del seu cartell, que en aquesta 5a edició està a càrrec de Mariana Rio i aposta per un tarannà juganer que ens convida a viatjar a diferents mons ficticis. La nova entrega del gran carrusel de la il·lustració tindrà lloc el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i està organitzada per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Entrega rere entrega, Baba Kamo —que pren el seu nom del llibre Kembo, incidente en la pista del Circo Medrano, de Carlos Pérez Miguel Calatayud (Kalandraka)—presenta un cartell suggerent, engrescador i que explora els diferents racons del sempre bulliciós univers de la il·lustració editorial. En aquesta edició, l’encarregada de realitzar la imatge ha sigut la creadora Mariana Rio, guanyadora de Baba Kamo 2021, qui ha col·laborat amb l’estudi Yinsen. Rio, que succeeix en la tasca a Elías Taño, va ser seleccionada d’entre els 166 participants de «Babalunga i Kamolongos», l’exposició internacional que cada any acull Baba Kamo. Amb aquest cartell, afirmen des de l’organització del festival, Mariana Rio “ha realitzat el seu personal homenatge al món de la literatura il·lustrada, fent múltiples picades d’ullet a icònics personatges i escenaris de diferents llibres il·lustrats, amb el seu inconfusible estil ple de calidesa, textures, expressivitat i joc”.

I és que, com relata Rio, en el llibre de Kembo, aquest carismàtic lleó i la seua millor amiga, Nadine, “fugen dels problemes generats per les mesquineses humanes i viuen noves aventures junts. En aquest vol, que vaig imaginar després, els personatges entren en altres narratives. La imatge que he creat ens porta amb ells per alguns dels territoris, construïts des del nostre món, al llarg de diverses èpoques, que jo mateixa explore com a lectora i il·lustradora. Sempre, primer, lectora”. En aquest sentit, l’autora subratlla que a través d’aquest cartell, tendre i acollidor, desitja “mostrar i subratllar el plaer pels llibres, per les lectures, pels fils que connectem i creuem quan obrim pàgines, ens llancem de cap i desapareixem de la realitat. M’agradaria haver sigut capaç de traduir algunes de les emocions que sent cada vegada que òbric un àlbum il·lustrat i el llig, el devore i gaudisc de tota la seua energia”.

Foto: Noema

A més de l’adorat Kembo, entre les figures que cavalcaran al nostre voltant en aquesta edició de Baba Kamo, trobem a personatges de llibres com Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak;L’alphabet fabuleux, de Martin JarrieMoon Man, de Tomi Ungerer;Pacho Rada de Johanna Benz, o Petites Météorologies d’Anne Herbauts. “He triat personatges i escenes de llibres que estan en les prestatgeries de l’estudi. Es diferencien per la nacionalitat dels autors i l’època en la qual van ser escrits. Vaig explorar el passat, el present i el futur mentre dibuixava i experimentava amb el muntatge d’una cadena. Podrien haver sigut molts altres! En cap cas pretenc fer una selecció, ja que seria tant impossible com infructuós”, explica la il·lustradora.

I més enllà de la imatge principal, l’exuberància de referents literaris il·lustrats conquesta els diferents fronts de Baba Kamo 2022. Però que no s’escampe el pànic! Aquests fugitius dibuixats no són perillosos, només volen llegir i jugar amb els llibres. D’aquesta manera, Rio ha plantejat diverses propostes complementàries per als diferents vessants gràfics del festival: les valentes expedicionàries que s’acosten al seu programa de mà s’endinsaran en un inventari dibuixat ben diferent de les qui entren en el perfil d’Instagram.

Foto: Mariana Rio

Tallers i un podcast en directe a les VI Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola

Des de que va donar els seus primers passos, Baba Kamo aposta pel llibre il·lustrat com a eina fonamental per a desenvolupar el pensament crític i la creativitat sense prejudicis. També enguany. De fet, en 2022 serà novament l’escenari de l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i Kamolongos», organitzada amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i el Centre del Carme. I, igualment, acollirà l’emblemàtica fira de llibreries, editorials i segells d’autoedició, que any rere any, captiva els visitants amb una gojosa selecció de títols il·lustrats i fascinants. “Tots els agents que formen part del sector del llibre il·lustrat han convertit Baba Kamo en un punt de trobada crucial. Un espai on es reuneixen tant autors, llibreters i editors com docents, gestors culturals bibliotecaris i divulgadors”, ha considerat Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL.

Com ja és habitual, els docents valencians podran participar a les VI Jornades Àlbum Il·lustrat i Escola, les sessions de formació del professorat organitzades juntament amb el CEFIRE de la Generalitat Valenciana. Durant eixos dies, els ensenyants podran gaudir a la jungla de Baba Kamo de tallers com Libros y a jugar, a càrrec d’Elena RodríguezBoscos de Lectures: una extraescolar d’experiències literàries per a fer vindre ganes de llegir a secundària, amb Àgata Losantos, o Àlbum il·lustrART, de Teresa Añó i Eli Lluch (assessores del CEFIRE Específic de Plurilingüisme). També se celebraran les activitats formatives Personatges que cobren vida, de MªJesús Serrano, Inmaculada Ibáñez, MªCarmen Vidal i Verónica Peris, (assessores del CEFIRE Educació Infantil), i Un taller i punt, de Lidia Galí i Vicent Casabó (assessors CEFIRE Artisticoexpressiu). A més, els docents podran assistir a la gravació en directe del podcast de literatura infantil i juvenil TÀNDEM, una iniciativa de Marina Llombart (editora a L’Altra Tribu) i Guillem Fargas (mestre d’educació primària especialitzat en llengua i literatura i bibliotecari escolar). També tindrà lloc una taula rodona que abordarà les experiències amb el Primer Grup de Conversa sobre Àlbums Il·lustrats Baba Kamo. Igualment, el dissabte 17 de desembre, es celebrarà XYZ, un taller familiar impartit per Elena Rodríguez. Destinat a xiquets i xiquetes entre sis i dotze anys acompanyats d’un adult, la iniciativa (amb inscripció prèvia) tracta d’estimular la curiositat a partir de llibres singulars.

I novament, el festival ofereix una jornada de formació per a bibliotecaris i bibliotecàries organitzada juntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). En aquesta edició comptarem amb la iniciativa L’experiència de Boscos de Lectures: una proposta de lectura per als més joves a càrrec d’Àgata Losantos i amb la sorpresa, l’experimentació i la comunitat com a pilars fonamentals.

Foto: Noema

A més, amb l’objectiu d’ampliar els públics d’aquesta selva il·lustrada i tractar d’arribar a diferents col·lectius en risc d’exclusió social o amb difícil accés a la lectura, Baba Kamo proposa novament una col·laboració amb diferents associacions cíviques i entitats socials sense ànim de lucre per tal de desenvolupar diferents accions amb la il·lustració com a eina d’emancipació. Així, en col·laboració amb l’equip del Proyecto Impresas, tindrà lloc el taller No sé dibujar, impartit per Maria Rodilla i dirigit a les preses del mòdul de dones de la presó de Picassent (València). Es tracta d’una proposta basada en perdre la por al dibuix i desenvolupar la creativitat. Igualment, APIV, junt amb la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià – CEAR PV, va realitzar el cinc de novembre el taller Cartografia de un acompañamiento, a càrrec de Pablo Caracol i adreçat a les persones refugiades i/o sol·licitants de protecció internacional residents al Centre de Migracions de CEAR a Sueca.

Tanca el cicle de tallers, La gran auca dels oficis imaginaris, que tindrà lloc el  dissabte 17 de desembre amb inscripció prèvia. Impartida per l’il·lustrador Justo RR, aquesta activitat proposa als xiquets dibuixar oficis inventats. Així, comença explicant què és una auca i parlant sobre professions tradicionals. A continuació, es posarà en marxa la creació d’una auca col·lectiva de treballs fabulats, com entrenador de saltamartí, provador de gelats, criador de dracs, pentinador d’unicorns, espantador de mosques, pintor d’arcs de Sant Martí o fabricador de varetes màgiques. Els noms d’eixos oficis estaran en una caixa, i cada xiquet/a traurà un a l’atzar, per a dibuixar-lo. Si és necessari, el responsable del taller els donarà alguna indicació, exemple o idea de com representar eixe ofici, però intentant sempre que usen la seua imaginació i dibuixen creativament. Després es pegaran els 10 dibuixos i els noms en els requadres d’un gran cartó, creant una obra col·lectiva que es podrà veure durant la resta de Baba Kamo.

Per últim, un any més, tornen a les jungles de Baba Kamo Audicions!, les exitoses jornades d’entrevistes professionals i revisió de dossiers, una iniciativa que busca posar en contacte a professionals de la il·lustració amb empreses del sector editorial i agències de representació d’àmbit internacional a la recerca de nous projectes.