Baba Kamo organitza vora 100 entrevistes entre il·lustradors, editorials i agències internacionals

  • Del  9 al 10 de desembre els 64 artistes seleccionats podran mostrar de manera virtual els seus dossiers i propostes a les empreses interessades  
  • La III edició del festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo tindrà lloc de l’11 al 13 de desembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València

Tens ganes de llibres il·lustrats i el teu cos ho sap! Doncs no et preocupes, que tenim una bona notícia: la tercera edició del festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo, que tindrà lloc de l’11 al 13 de desembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània, està a punt de començar. Però, per a calfar motors, aquest selvàtic carrusel de tinta ha preparat unes jornades prèvies dedicades a entrevistes professionals i revisió de dossiers entre il·lustradors, editorials i agències de representació. Organitzades de manera virtual, al programa Audicions! es celebraran un total de 96 entrevistes en línia  que han sigut acordades durant les darreres setmanes i que comptaran amb  participants d’Argentina, Bèlgica, Canadà, França, Alemanya, Itàlia, Mèxic, Portugal, Espanya i Regne Unit. Així, del 9 al 10 de desembre els 64 artistes seleccionats podran mostrar els seus dossiers i propostes a les empreses interessades en el seu treball… i qui sap si el gran èxit editorial del pròxims anys naixerà d’una d’aquestes trobades 2.0? 

Aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, és un dels plats principals de Baba Kamo que busca així generar nous contactes, facilitar la inserció en la indústria editorial a estudiants i a professionals d’incipient carrera i assentar als qui ja compten amb una trajectòria mitjana i llarga, afavorint la seua contractació internacional.  

En concret, a la tercera entrega de reunions one-to-one de Baba Kamo comptarà amb la participació de  tres agències de representació de professionals de la il·lustració: Anna Goodson Illustration Agency (Canadà – EUA), Plum Pudding Illustration Agency (Regne Unit) i Pencil Ilustradores (Espanya), i les editorials Edelvives, Kalandraka, NubeOcho, Edicions Bromera i COCO BOOKS. En anteriors edicions, aquestes trobades s’havien realitzat de manera presencial, en canvi, en 2020 han fet el salt a l’univers digital a través del programa  Audicions!, que busca tant reforçar la presència d’editorials i agències internacionals com garantir les mesures de seguretat imprescindibles durant l’emergència sanitària del coronavirus. Després del ràpid creixement en la demanda de participació per part dels diferents agents de la indústria editorial, enguany l’organització va decidir diferenciar aquesta sessió de la programació general de Baba Kamo. Així, es busca dotar a aquestes audicions d’una entitat pròpia i consolidar-les com a projecte d’enfortiment de la indústria editorial espanyola i de promoció i internacionalització dels seus autors i autores. 

El llibre il·lustrat conquesta el carrer, l’escola i la biblioteca 

Baba Kamo va nàixer a 2018 amb tres objectius fonamentals: visibilitzar el treball dels professionals al voltant del llibre il·lustrat, avivar la creació interdisciplinària i fomentar l’esperit crític i la sensibilitat estètica. En aquesta línia, la programació destinada al públic general començarà el divendres, 11 de desembre, amb una xarrada de les creadores de Wonder Ponder, un projecte editorial de filosofia visual per a xiquets i xiquetes. Aquesta proposta es projectarà en directe al CCCC i també es podrà seguir en línia. El Centre del Carme també acollirà, el dissabte 12, la xarrada professional a càrrec de l’il·lustrador Joan Negrescolor. Prèviament, el prestigiós autor impartirà una classe magistral els dies 10 i 11 al Màster d’Il·lustració Professional de l’Escola Barreira amb el títol «Els límits com a recurs» i amb places disponibles amb inscripció prèvia per al públic professional de Baba Kamo. A més, la programació d’enguany també compta amb una activitat destinada als més menuts: l’espectacle de titelles ¡Qué bonito es Panamá!, basat en el mític llibre il·lustrat de Janosch i a càrrec de la companyia Titelles la Matallina. Totes aquestes activitats realitzaran, amb inscripció prèvia i aforament reduït, respectant les mesures sanitàries.

Quant a les activitats de formació dels professionals del sector del llibre i la lectura que es realitzaran de manera virtual, destaquen les IV Jornades Àlbum il·lustrat i Escola, un projecte  adreçat al professorat i organitzat pel Cefire Específic de Plurilingüisme de la Generalitat Valenciana, que conjuga conferències i tallers amb l’objectiu de descobrir i compartir el potencial de l’àlbum il·lustrat en el procés educatiu i les seues possibilitats literàries, artístiques i, també, pedagògiques. Així, durant l’11 i 12 de desembre, un total de 80 docents valencians podran gaudir de les xarrades i tallers de ponents com ara Rosa Tabernero, Emma Bosch, Guillermo Soler o Neus Sánchez, entre altres. 

I també dins d’aquest àmbit trobem el taller «Artistes de biblioteca. Estratègies per a acostar l’art als infants mitjançant l’àlbum il·lustrat», una aproximació a la història de l’art i dels àlbums conduïda per Clara Berenguer, especialista en il·lustració infantil. Aquesta activitat, en la qual participaran més de 50 membres del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), tindrà lloc el divendres 11 de desembre de matí, d’11.00 a 14.00 h.   

L’altra columna vertebral de Baba Kamo és la seua fira comercial, que en 2020 comptarà amb 21 expositors amb les publicacions il·lustrades de 13 editorials, com ara Barbara Fiore Editora, Barlin Libros, Edelvives, Ekaré, Ediciones Modernas El Embudo, La Documental Edicions, Libros de ida y vuelta, Libros del Zorro Rojo, Litera Libros, Media Vaca, Nórdica Libros, l’argentina Limonero i la portuguesa Orfeu Negro. Completaran l’espai de fira cinc llibreries valencianes: Bangarang, Gavina Llibres, La Primera, Bartleby i Somnis de Paper, i cinc segells d’autoedició: DXI Magazine, Ediciones Valientes/6 sueños, La lluna, la pruna, la tuna, Milimbo i per(r)rucho llibres de paper. D’altra banda, el Centre del Carme acollirà també fins al 10 de gener l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i Kamolongos», que mostrarà l’obra de 135  il·lustradors d’11 països i que, per primera vegada, podrà ser visitada també de manera virtual.