La virtualitat s’apodera de la formació en la tercera edició de Baba Kamo
—El festival torna a col·laborar amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana amb un taller gratuït destinat als col·legiats i les col·legiades
—El Cefire Específic de Plurilingüisme ofereix de nou les jornades de formació del professorat al voltant de l’àlbum il·lustrat i l’escola en el marc del festival
—Ja s’han obert les inscripcions per aquestes formacions que es celebraran els dies 11 i 12 de desembre de manera virtual
Kvêta Pakovská ja ho va advertir: l’àlbum il·lustrat és el primer museu que els infants descobreixen. I certament ho és. Per això, i per a constatar aquesta afirmació, el taller «Artistes de biblioteca. Estratègies per a acostar l’art als infants mitjançant l’àlbum il·lustrat», esdevindrà una aproximació a la història de l’art i dels àlbums. Així, la proposta es planteja com un recorregut per les obres contemporànies que parteixen d’una referència artística concreta per a crear un àlbum tan original o trencador com el model en el qual s’han basat. L’objectiu és endinsar-se en la Història de l’Art des d’un punt de vista totalment diferent mitjançant tot un repertori literari centrat en el món de l’art amb què sorprendre els més menuts de la biblioteca. A més, s’acompanyarà alhora d’una activitat per a fer-los més atractiva la presentació i la lectura en aquest espai.
Aquesta és una iniciativa de Clara Berenguer, Doctora en Història de l’art i especialista en il·lustració infantil, destinada a membres del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV). Una activitat, virtual i gratuïta, que tindrà lloc el divendres 11 de desembre de matí, d’11.00 a 14.00h. «Artistes de biblioteca. Estratègies per a acostar l’art als infants mitjançant l’àlbum il·lustrat» forma part, doncs, de les activitats de Baba Kamo dirigides als professionals del sector del llibre i s’organitza mitjançant una sessió en línia.
Més informació i inscripcions ací
D’altra banda, les jornades de formació del professorat organitzades pel Cefire Específic de Plurilingüisme, tot i la situació actual d’emergència sanitària, insisteixen de nou en conjugar les conferències teòriques amb els tallers pràctics amb l’objectiu clar de descobrir i compartir el potencial de l’àlbum il·lustrat en el procés educatiu i les seues possibilitats literàries, artístiques i, també, pedagògiques. La bona acollida d’aquesta iniciativa en les darreres edicions ha estat una de les motivacions per a tornar a incloure aquesta formació en la programació de Baba Kamo d’aquest any malgrat haver-ho de fer de manera virtual.
Rosa Tabernero serà l’encarregada d’encetar les jornades divendres de vesprada. Professora Titular d’Universitat de l’àrea de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Saragossa, Tabernero és també investigadora responsable del grup d’investigació consolidat Educación para la Lectura, Literatura Infantil y Juvenil y construcción de identidades (ELLIJ) així com Directora del Màster Propi en Lectura, libros y lectores infantiles y juveniles de la Universitat de Saragossa. És especialment significativa la seua tasca en la difusió i reconeixement de la il·lustradora belga Kitty Crowther.
A continuació, Emma Bosch tractarà de trencar amb el mite que les narracions gràfiques sense paraules són només per a prelectors. Professora de la Facultat d’Educació de Barcelona, Bosch va ser guardonada amb el XXXIX Premi Marta Mata de Pedagogia 2019 per l’obra Sense paraules. Sis tallers de lectura d’àlbums sense mots per a totes les edats, un llibre on arreplega l’experiència amb uns tallers sobre lectura d’imatges que va dissenyar per a la Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat amb l’objectiu d’enfortir la competència lectora de narracions visuals. La seua intervenció a les jornades es centrarà, per tant, en la descripció del desenvolupament d’aquests tallers dirigits tant als infants com també als futurs mestres, estudiants, docents en actiu i personal de biblioteques.
Dissabte de matí es passarà de les conferències teòriques a la pràctica mitjançant dues activitats que descobriran diferents maneres d’acostar-se i treballar l’àlbum a l’aula. Ambdues, estan pensades tant per al professorat d’infantil i primària com per al de secundària. Primerament, «La mirada creativa: àlbum il·lustrat, geometria i abstracció» una proposta conjunta del Cefire d’Infantil i el Cefire Específic Artisticoexpressiu mentre que «Personatges LGTBQ: llegint diversitat a les aules», de Guillermo Soler, tancarà aquest bloc. Finalment, se cedirà el protagonisme al professorat, ja que s’exposaran tot un seguit d’experiències amb l’àlbum il·lustrat gràcies al testimoni de quatre mestres i professores d’etapes educatives diferents, com són Trini Navarro, Sònia Real, Begonya Soler i Begoña Sáez, que, acompanyades i guiades per Neus Sánchez explicaran els projectes que han treballat en un moment determinat als seus centres.
Més informació i inscripcions ací i en la pestanya de participació d’aquest web.