Un lleó lector per a un món que necessita somiar: Baba Kamo torna a València amb un cartell de Maguma

– Els interessats a participar en l’exposició internacional o en la fira del llibre il·lustrat poden inscriure’s fins al 30 d’octubre

– El festival celebrarà la seua tercera edició de l’11 al 13 de desembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània

En un any tan plagat d’incerteses com 2020 es fa més necessari que mai obrir la porta a universos que ens facen somiar. Per això, el festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo torna a València per a omplir la ciutat de traços, colors i paraules amb els quals puguem viatjar a través dels sentits. Aquesta tercera edició tindrà lloc de l’11 al 13 de desembre en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i està organitzada per la Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL). L’expedició literària més selvàtica del cap i casal s’adapta als temps convulsos que corren però no per això perd la seua essència. Així, per tercer any consecutiu planteja una programació diversa i exuberant en la qual les activitats dirigides al públic general es combinen amb altres enfocades a professionals del sector.

En 2019, aqueix gran escenari de la paraula feta imatge va ser transitat per més de 5.000 persones i va comptar amb 30 expositors internacionals. A més, més de 60 docents van participar en les jornades del CEFIRE Específic de Plurilingüisme que complementaven la programació de la jungla més il·lustrada a aquesta riba del mediterrani.

Un lleó amant de la lectura protagonitza enguany el cartell de Baba Kamo, creat per l’artista Marcos Guardiola «Maguma», en col·laboració amb l’estudi Yinsen. Aquest felí no és un altre que el pacifista i vegetarià protagonista del llibre Kembo. Incident en la pista del circ Medrano (Carlos Pérez i Miguel Calatayud, Kalandraka, 2010) i de la imaginària terra del qual natal va amprar el nom aquest festival. Com apunten des de l’organització de la trobada, es tracta d’una il·lustració «molt diferent, amb un únic element que se situa amb contundència en el centre de la imatge i recull l’herència de Kembo i tot l’imaginari lector que demana un festival com aquest». I és que tots necessitem a vegades que un lleó idealista ens recorde que encara queda espai per a imaginar que altres horitzons són possibles. «Els dos lliuraments anteriors del cartell plantejaven escenes corals amb molts elements i vaig pensar que seria interessant, en aquesta ocasió, buscar una imatge més rotunda i icònica que fera també referència al lleó que va inspirar el festival i al món del llibre», ha relatat Maguma. Per això, finalment va optar per «un personatge central que, acompanyat per un volum i una gran flor, transmetera la màgia que naix de la lectura». Respecte als aspectes tècnics, Guardiola assenyala que cadascuna de les peces que inclouen la composició «estan realitzades en monotípia i escanejades. També he intentat limitar la paleta de colors per a facilitar la reproducció en altres suports».

Maguma, que succeeix en la tasca a Montero Galán, va ser seleccionat d’entre els 110 artistes de 16 països que van mostrar les seues peces en l’exposició internacional «Babalunga i Kamolongos» de 2019. Aquest creador va ser triat per un jurat format per especialistes en l’ecosistema de l’art com José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme Cultura Contemporània; Daniel Montero Galán, il·lustrador i guanyador de l’edició de Baba Kamo 2018; Ana G. Lartitegui, il·lustradora, investigadora i coordinadora de la revista teòrica Fóra [de] marge; Anna Goodson directora de l’agència de representació Anna Goodson Illustration Agency (el Canadà – EUA) i els membres de l’equip Baba Kamo. Aquests professionals van subratllar que la seua decisió es deu a la capacitat del guardonat per a «generar un univers personal a vegades oníric», pel seu ús «expressiu» del color i les textures i per la seua «constant cerca de l’experimentació i la renovació del seu llenguatge».

Tornen els rugits: Baba Kamo obri convocatòries

Amb la convicció que la cultura és segura, i adoptant totes les mesures necessàries, Baba Kamo aposta de nou, i amb més fermesa i convicció que mai, per la continuïtat de la seua naturalesa dual. Així, en 2020 el Centre del Carme acollirà tant un nou lliurament de l’exposició internacional d’il·lustració editorial «Babalunga i Kamolongos» com la ja ineludible fira de llibreries, editorials i segells d’autoedició que ha captivat als visitants any rere any amb una acurada selecció de títols il·lustrats. Goril·les, elefants, girafes i humans, tots estan convidats a passar-se per ací a la recerca d’aqueix llibre que els faça vibrar a cada pàgina!

I ara toca parlar de dates i terminis. Comencem amb l’exposició: podran presentar-se a aquest carrusel visual aquells professionals de la il·lustració de més de divuit anys, siga de manera individual o com a col·lectiu, les il·lustracions del qual hagen format part d’un projecte editorial inèdit o publicat a partir de l’1 de gener de 2020. El termini d’inscripció per a formar part d’aquest periple de tinta i imatges està obert fins al 30 d’octubre. Un jurat format per especialistes en la matèria realitzarà la selecció dels participants, que serà anunciada el 16 de novembre. Entre aquests creadors, es triarà a un guanyador que serà anunciat l’11 de desembre i serà la persona encarregada de la imatge gràfica de Baba Kamo 2021.

Quant a la fira del llibre il·lustrat de Baba Kamo, es troba oberta a totes aquelles editorials, llibreries i segells autoeditats especialitzats o amb una presència destacada de publicacions il·lustrades de qualsevol llengua i procedència. En el cas dels expositors internacionals, s’han previst unes condicions específiques per a facilitar la participació respectant les mesures internacionals de restricció de moviment. D’igual manera, per qüestions de seguretat, el nombre d’estands en aquesta edició estarà més limitat que en ocasions anteriors per a garantir la distància necessària. En aquest cas, la data límit per a inscriure’s com a expositor és el 30 d’octubre i el llistat definitiu d’entitats seleccionades serà publicat el 9 de novembre.

Aquells que desitgen participar en qualsevol de les convocatòries, siga en la fira o en l’exposició, només han de visitar la pàgina web de Baba Kamo en la qual podran trobar el formulari d’inscripció i tota la informació relativa al projecte. Per part seua, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha reivindicat Baba Kamo com «una cita imprescindible per a la cultura artística i literària que atorga als seus actors el valor i la rellevància que mereixen i que mostra la maduresa i la bona salut de la il·lustració gràfica actual».

Il·lustracions per a desenvolupar el pensament crític

Malgrat les complicacions associades al coronavirus, Baba Kamo manté la seua essència com a eina per a construir altres maneres d’observar la realitat. En aqueix sentit, Jesús Figuerola, president de la Fundació FULL, ha mostrat la seua voluntat de continuar apostant pel llibre il·lustrat «per a totes les edats, no circumscrit a la infantesa». D’igual manera, ha volgut destacar el treball «de tots els actors implicats en el món del llibre il·lustrat: autors, editors, llibreters, docents, bibliotecaris, divulgadors…». I en el mateix sentit s’han manifestat Manuel Garrido i Paula Pérez i de Lanuza, directors del festival, per als qui la rellevància del foment lector radica en el seu potencial «per a formar una ciutadania creativa i amb un major sentit del pensament crític».

Un dels punts fort en la programació professional de Baba Kamo són les seues celebrades entrevistes one-to-one, un projecte «que busca posar en contacte a creadors valencians amb empreses del sector editorial i agències de representació», segons expliquen des de l’organització de l’esdeveniment. En l’anterior edició, es van realitzar més d’un centenar de matches amb entrevistes físiques i, en aquesta ocasió, s’està treballant en una versió virtual d’aquestes trobades que tindrà lloc mitjançant la plataforma digital Be2match. En les pròximes setmanes es farà pública la convocatòria per a apuntar-se a aquesta iniciativa, així que, fauna il·lustradora, mantingueu ulls i oïdes ben obertes per a no deixar passar l’oportunitat!

Caldrà estar, per tant, molt atents als rugits del lleó, perquè Baba Kamo 2020 no ha fet més que iniciar la seua aventura.