València acull la primera edició de Baba Kamo, festival i fira del llibre il·lustrat

L’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) són els impulsors d’aquesta iniciativa de caràcter anual que es celebrarà per primera vegada a València els dies 14, 15 i 16 de desembre.

La història de Kembo, un lleó vegetarià que viatja des de la selva africana fins a un circ europeu i conclou el seu periple a Hollywood per a convertir-se en l’emblema de la Metro Goldwyn Mayer havia d’estar forçosament escrita per Carlos Pérez. Tot i que la seua timidesa el va portar a signar moltes de les seues obres literàries amagat rere un pseudònim, en aquesta obra es va aventurar i va publicar el seu nom unit al de Miguel Calatayud, creador de les fantàstiques imatges que il·lustren Kembo. Incidente en la pista del circo Medrano un àlbum il·lustrat editat per Kalandraka el 2010. Baba Kamo és, doncs, el país d’on prové aquesta bestioleta insòlita i rebel i, la tria d’aquest nom per al primer festival i fira del llibre il·lustrat a València, pretén esdevenir un homenatge a aquests dos autors valencians que amb els seus treballs han tractat de situar els llibres il·lustrats i les il·lustracions en el graó artístic que els correspon.

Així, aquest festival i fira del llibre il·lustrat és un projecte que naix amb l’objectiu de fer visible el treball d’editors, autors i il·lustradors però, també, i d’una manera transversal, difondre i promoure la tasca de tots aquells col·lectius que estiguen directament o indirectament implicats en el món del llibre i la lectura. L’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), juntament amb la col·laboració inestimable d’altres entitats, són els impulsors i els coordinadors d’aquesta iniciativa amb caràcter anual que es celebrarà per primera vegada a València, en el Centre del Carme Cultura Contemporània, els dies 14, 15 i 16 de desembre de 2018. Així mateix, hi ha un propòsit clar de créixer i estendre’s per altres poblacions del territori valencià.

Cal destacar que Baba Kamo consta d’un programa d’activitats que es divideix, d’una banda, en la instal·lació de l’única fira comercial especialitzada en llibres il·lustrats del País Valencià. Es tracta d’un mercat editorial obert al públic en general durant els tres dies, a més d’un apartat especial en què es concertaran trobades entre professionals del sector amb l’organització d’una agenda d’entrevistes personals per a la revisió de dossiers d’il·lustració i, alhora, reunions comercials entre editorials. D’altra banda, i paral·lelament, s’està organitzat tot un seguit de conferències de caràcter divulgatiu per a posar en valor la il·lustració i el llibre il·lustrat, un taller infantil i unes jornades de formació del professorat al voltant d’aquesta temàtica, aquestes sessions es fan amb la col·laboració del CEFIRE Específic de Plurilingüisme. A mesura que es confirmen noms i es tanquen dates, s’ampliarà la informació de tots els esdeveniments.

Finalment, i per a seguir amb la línia d’altres fires dedicades al llibre il·lustrat, s’ha planificat també una exposició d’il·lustració que tindrà lloc al Centre del Carme Cultura Contemporània i la selecció del material d’aquesta exhibició es farà mitjançant una convocatòria internacional, amb la supervisió d’un jurat professional format per il·lustradors, investigadors i altres especialistes en la il·lustració gràfica. A més, entre els participants, es seleccionarà qui s’encarregarà de la imatge del cartell de la pròxima edició de Baba Kamo.