Yinsen Estudio dissenya la identitat gràfica de Baba Kamo

El reconegut estudi de disseny valencià ha estat l’artífex de la marca amb què s’identifica aquest festival i fira del llibre il·lustrat que se celebrarà per primer cop a València.

Durant un temps, Lorena Sayavera i María Pradera van treballar juntes per a una altra empresa fins que, en el 2012, es constituïren com Yinsen Estudio, des d’on desenvolupen projectes d’identitat corporativa, disseny gràfic i editorial, direcció d’art, comunicació i web. Paral·lelament, també han treballat en arts escèniques, investigació i han impartit tallers creatius. Així, totes dues han estat les encarregades del disseny de la identitat gràfica que defineix Babo Kamo, el primer festival i fira del llibre il·lustrat que se celebrarà a València els dies 14, 15 i 16 de desembre. Sempre fidels al caràcter funcional dels projectes, la seua proposta s’imbueix també ara d’aquest precepte i segueix la línia de treball contemporània, exigent i competent que ha marcat l’estil d’aquestes dissenyadores instal·lades recentment a València.

Autores dels darrers cartells de Falles d’aquesta ciutat i amb nombrosos premis internacionals que acrediten la seua vàlua professional, com ara els Graphis de Nova York i els European Design Awards pel cartell de la mostra Trans-Hitos 2017-Interacciones, amb el disseny per a Baba Kamo evidencien de nou un característic segell personal que acredita la qualitat de tots els encàrrecs en què s’impliquen. L’objectiu fonamental a l’hora d’enfrontar-se a aquesta feina, però, ha estat, en primer lloc, la consideració del fet que Baba Kamo, pretén esdevindre una cita anual on cada any se seleccionarà qui farà la imatge del cartell de l’edició següent mitjançant una convocatòria d’exposició.

Aquest canvi en la il·lustració i, consegüentment, en l’estètica, juntament amb l’homenatge de l’esdeveniment a l’àlbum il·lustrat Kembo. Incidente en la pista del circo Medrano de Carlos Pérez i Miguel Calatayud, ha condicionat la idiosincràsia del resultat final per al qual s’han inspirat alhora en els teixits africans i en el format dels llibres. Casualment, Sayavera ha cursat estudis de circ professional a Barcelona i a Moscou, una disciplina que, en certa mesura, s’aproxima a l’univers creatiu de Kembo i que constitueix, per què no, una font suggeridora més.

Altrament, l’oportunitat que oferia Baba Kamo, com un tàndem format per dues paraules amb el mateix nombre de lletres, ha propiciat una composició en vertical amb una massa sòlida i una gran potència gràfica. Un disseny de marca eficaç que es complementa amb una variació cromàtica anual de les aplicacions gràfiques en consonància amb la il·lustració corresponent. Es tracta, en definitiva, d’una solució intel·ligent que s’adapta deliciosament a les exigències requerides.